Romani in Emirate

comunitate romaneasca in EAU

Slujba Sfintelor Sarbatori de Pasti-2017

Dragi romani,

Doresc sa confirm ca toate pregatirile in vedearea venirii unui preot din Romania In Emirate s-au inceput.

Anul acesta se implinesc 10 ani decand aceasta frumoasa traditie este conitnuata si bincecuvantata.
Mentionez ca acest eveniment nu este sponzorizat sau organizat de nici o autoritate din teritoriu sau de acasa. Acest eveniment a luat fiinta printr-un grup restarns de crestini care au lansat aceasta initiativa exact 10 ani in urma, pentr-o scrisoare adresata Patriarhiei Romane de a ne trimite un preot roman sa ne oficieze slujba dupa traditia de acasa in Sfintele Sarbatori de Paste cu conditia ca toate cheltuielile sa fie sprijinite de comunitate.

Cu regret mentionez ca pana astazi, tot un grup restrans de crestini contribuie ca acest eveniment sa fie posibil desi in seara de Inviere vin peste 700 romani la slujba. Majoritatea inca se fac ca nu inteleg exact cum acest eveniment este organizat.

Redau un scurt istoric al evenimentului: slujbele de la inceputul perioadei ( 2007) s-au facut in casele oamenilor sau in curtea Amnbasadei( cam 3 ani), din 2010 am avut consulat in Dubai si am putut face acolo cativa ani slujba, iar in ultimii 4 ani la biserica din JBL, acceptata prin bunavointa Pr.Paroh de la biserica siriano-greaca.

Prin aprobarea Inalt Prea Fercitului Parinte Patriarh, ne va bucura Sarbatorile Sfinte ale Pastilor, Pr.Hrisant, calugar de la Manastriea Radu Voda (cel care a ofociat si anul trecut slujba).


- perioada de sedere a parintelui este 10Aprilie- 17 Mai inclusiv
- datele pot varia in functie de cum gasim biletele de avion
-asa cum stiti toate cheltuielile de transport, cazare, mancare pentru perioada celor 7 zile sunt suportate de comunitate
- platit curatenia la biserica pentru zilele de folosire
-apel catre toti membrii pentru a se contribui in acest sens
-ROMCOM este unul din locurile unde se pot depune contributiile sau la biseica 

Detalii despre slujbele de Denii si zilele de spovedanii vor fi anuntate imediat ce ne sunt aprobate de Pr Paroh de JBL, in functie de cat de aglomerata este biserica in acea perioada pentru ca sunt si alte comunitati care vor folosi biserica in acea perioada.
Slujba de Inviere va avea loc in data de 15 aprilie la orele  23,00 .

Pentru cine are nevoie de servicii de la parinte gen botezuri, sfestanii de casa, etc sunt rugati sa ma contacteze cat de curand pentru a contura programul parintelui.

Cu stima,

Carmen Paiu

Slujba lunara in limba romana

Dragi romani,

Un an nou fericit va doresc si multe impliniri! 
Iata ca Domnul a randuit sa putem avea si o slujba lunara in limba romana si nu numai de 2 ori pe an asa cum v-am obisnuit dea lungul ultimilor 9 ani.

Parintele Paroh, Arhimandrit al Bisericii Rusesti, Pr Alexandru a acceptat cererea de oficia si comunitatii noastre o slujba lunara. Frumusetea acestei minunate randuieli a Domnului este ca parintele si echipa sa impreuna cu cei din corul bisericii, nu cunosc limba romana. Materialele in limba romana au fost transcrise fonetic cu ajutorul unui vorbitor de limba de rusa si astfel s-a conturat acest proiect. Nu a fost o munca usoara, insa bucuria de a avea o slujba lunara in limba noastra a trecut orice obstacol.

Asadar, ultima vineri a fiecarei luni ne intalnim la biserica ruseasca orthodoxa din Sharjah. Cei care doresc se pot spovedi in timpul slujbei si impartasi dupa slujba. Spovedania are loc in limba engleza, insa pentru convenienta dvs va puteti pregati de acasa si puteti citi in limba romana in fata parintelui, evitand astfel bariera de limba.

Biserica pune la dispozitie si parcare la un cost de 10dhs. 

Multumiri Laurentiu Ionita si sotiei sale pentru spirjinul logistic acordat precum si tinerilor care ajuta corul rusesc la cantarile in limba romana

Cu stima,
Carmen Paiu

Ramadan Kareem

Astazi incepe cea mai importanta sarbatoare religioasa in Islam: Luna sfanta a Ramadanului.

Va prezentam mai jos cateva reguli de comportament in aceasta perioada:

Nu dansati, cantati sau fiti in stare de ebrietate in public, in orice moment. Cele mai multe cluburi de noapte vor fi inchise de Ramadan. Baruri si pub-uri vor ramane, in general, deschise, dar va servi doar alcool dupa lasarea intunericului. De asemenea, magazine de bauturi alcoolice vor vinde numai dupa lasarea intunericului. Nu v-a fi muzica live si in afara de muzica de fundal nu ve-ti asculta nimic altceva.
Nu ascultați muzica la un volum ridicat in masina, la plaja sau chiar la domiciliu. Puteți reda muzica dar asigurați-va ca nu poate fi auzita in afara masinii sau acasa si folositi castile pe plaja.
Nu purtați haine stramte sau scurte in public, modestia este esenta in timpul Ramadanului. Chiar daca iesiti in oras seara, aceasta regula trebuie respectata.
Nu mancati, nu fumati, nu beti, nu mestecati guma in public, de la rasarit pana la apus. Este valabil si in timp ce conduceți, precum si alte locuri publice, cum ar fi mall-uri, cinematografe sau birouri.
Nu injurati in public. Blasfemia oricum este dezaprobata in general, dar in timpul lunii sfinte a Ramadanului este deosebit de ofensator.
Ureaza "Ramadan Kareem", la prietenii si colegii musulmani.
Se poate fuma, bea si sa manca in intimitatea casei, camerei tale de hotel sau de la birou. Daca lucrați intr-un birou deschis se poate desemna pur si simplu o camera in care usa poate fi inchisa. Ideea este sa fii respectuos cu acei colegi ce postesc.
Orele de program se vor schimba, ceea ce va afecta si orele de trafic. Orele de varf vor fi mai devreme decat in mod normal, 7am - 9am si 13 pm - 15 pm. Ar mai putea fi aglomerat intre 20 pm si miezul nopții.
Evitați sa conduceti aproape de apusul soarelui. Acesta poate fi periculos deoarece cei ce postesc se grabesc spre casa sa sarbatoreasca intreruperea postului (Iftar) cu familia si cei dragi. Aminteste-ti ca mulți soferi nu au mancat sau baut nimic de dimineata asa ca nu strica sa fiti precauti pe drum.
Faceti rezervari pentru cina. Cele mai multei mall-uri si locuri publice, vor deveni foarte aglomerate pana dupa miezul noptii.
Faceti donatii catre cei saraci si nevoiasi. Ramadan-ul este renumit pentru natura sa caritabila. 
Profita din plin de spiritul comunitar si alimentele somptuoase ce sunt gasite in corturile pentru Iftar la mai toate hotelurile din oras. Este o mare oportunitate de a te relaxa, juca jocuri si experimenta unele preparate din bucataria tradiționala araba.

 

Ramadan Kareem!

Slujba Craciun 2014

craciun.jpg


Dorim sa va aducem la cunostinta ultimele noutati in legatura cu Slujba de Craciun.
- perioda de sedere este stabiita intre 20-27 Decembrie
- contributiile pot fi depuse in continuare la ROMCOM sau ma contactati personal
- spovedaniile au loc la Consulatul din Jumeriah 1 in zilele 21, 22 & 23 Decembrie incepand cu ora 18,30
- Seara de 23 Decembrie este dedicata colindelor si Mosului ( parintii care doresc sa daruiasca cadouri copiilor sunt rugati sa vina mai devereme)
- Slujba de Craciun are loc pe 24 Decembrie incepand cu ora 23,00 la Biserica Siriana Jebel Ali Village
- cei care doresc servicii de Sfestanii, Botezuri, Cununii va rugam sa o contactati pe Carmen Paiu din timp pentru a va include in program

Mai multe articole...

  1. Ziua Nationala